Aloitus ja päätäntä

Tekstin aloituksen tulee kertoa jotakin aiheesta ja tyylistä, jolla asiaa käsitellään. Aloituksen tehtävänä on myös herättää lukijan mielenkiinto - hyvä teksti houkuttelee lukemaan. Kokeile teksteissäsi erilaisia aloituksia.Aina sama aloitustapa ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Aloitustapoja:

- suoraan asiaan (Olen sitä mieltä, että joulussa tärkeintä on rauhoittuminen.)
- pääkäsitteen määrittely (Joulu on juhla, jota vietetään Suomessa 24.12.)
- esimerkki (Eräänä jouluna päätimme viettää vanhanaikaista joulua. Ripustimme kattoon himmeleitä, levitimme lattioille olkia ja lauloimme yhdessä joululauluja.)
- kuvaus (Jouluaamu tuo eteeni kaiken luonnon kauneuden: tähtitaivas on kirkas, ja hankien hohde saa joulumieleni heräämään.)
- sitaatti tai sanonta ("Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta.")
- retorinen kysymys (Onko joulua ilman lunta?)
- väite (Joulu on kaikista juhlista jaloin.)
- vastakohta-asettelu ( Ennen joululahjaksi saatiin nekkukaramelli, nykyään taas elektroniikkaa.)

Vältä aloitusta, joka on liian yleispätevä (Joulu on juhla.). Älä myöskään aloita liian kaukaa ( Jo muinaiset roomalaiset...).

Päätäntä voi olla esimerkiksi kokoava tiivistelmä, johtopäätös tai viittaus tulevaisuuteen. Monet aloitustavoista käyvät mainiosti myös tekstin päätäntään.

Tehtävä:

Keksi kolme erilaista aloitusta. Aiheena on Joskus kuulee sanottavan, että suomalainen koulujärjestelmä suosii enemmän tyttöjä kuin poikia. Onko näin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti